Örökségtudományi kutatócsoport

Az örökségtudomány egy viszonylag új megnevezés a kulturális és természeti örökségünkkel kapcsolatos komplex kutatásokra, amelyek felölelik az örökség kezelését, elemzését, konzerválását, interpretációját és dokumentálását. Az új tudományágban a régészet, muzeológia, művészettörténet, antropológia és paleontológia mellett nagy szerepet játszanak a természettudományos módszerek, az érzékeny analitikai eljárások. Az Atomki ezen eljárások alkalmazásában több évtizedes hagyománnyal rendelkezik.

 

Az Örökségtudományi Laboratórium hazai és nemzetközi együttműködések keretében végzett kutatások számára alakult kulturális és természeti örökség témakörében. Az anyagvizsgálatot mikroszkopikus szinten is lehetővé tevő különböző eszközök révén széles mérettartományban kapunk információt a tárgyak szerkezetéről és anyagi összetételéről.

 

A laboratóriumhoz tartozó infrastruktúra egyrészt a Tandetron gyorsítóhoz telepített ionnyaláb-analitikai mérőberendezésekből, másrészt analitikai-képalkotó eszközparkból áll (pl. 3D digitális mikroszkóp, mikro-XRF, elektronmikroszkóp - Raman-mikroszkóp konfiguráció).

 

A laboratórium létrehozását nagymértékben köszönhetjük egy GINOP pályázatnak, amelyről bővebb információ itt található: HSLab

 

PIXE vizsgálat alatt a Dunavecse határában előkerült díszes karpánt (Magyar Nemzeti Múzeum)