Fizika mindenkinek

A fizika nem tartozik a népszerű tantárgyak közé, a legtöbb gyerek nehéznek tartja. Vajon miért? Talán, mert nem lehet bebiflázni. Mert nem adja meg könnyen magát. A fizikánál nehezebb helyzetben talán csak a matematika lehet. Ahhoz aztán végképp nem vezet királyi út...

 

Látogatóközpont /Maratott nyomdetektorokAz Atomki feladatának tekinti a fizika és általában a természettudományok népszerűsítését. Rengeteg programot és lehetőséget kínálunk az érdeklődő közönségnek.

  • Megnyitottuk a Látogatóközpontot (2013-ban), ahol elsősorban a radioaktivitás, a magfizika és a részecskefizika területére vezetjük be a látogatókat.
  • A hidegfizikai kísérletek a látogató csoportok legkedveltebb programja.
  • Elszánt érdeklődőknek megmutatunk néhány laboratóriumot, berendezést is.
  • A fentiekre bejelentkezni a Látogatóknak alatt lehet.

 

Ismeretterjesztő programjaink közül az alábbiakkal minden évben jelentkezünk.

  • A Fizikusnapok alkalmával (1979 óta) minden évben egy héten át vártuk az érdeklődőket: délelőttönként rendhagyó órákat tartottak az intézet munkatársai, délutánonként pedig meghívott előadókkal jártuk körbe az adott évben kiválasztott témát. 2013 óta a Fizikusnapokkal csatlakoztunk a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett Magyar Tudomány Ünnepe, Kutatóhelyek Tárt Kapukkal programhoz.
  • Az ATOMKI nyílt napok a nagy hagyományú és sikeres Fizikusnapok rendezvényünk megújult formában történő folytatása a világjárvány okozta kényszerszünet után. A program új nevével a hagyományos tudományterületek közti határok egyre inkább jellemző elmosódására reagálunk. Ennek megfelelően az általunk kínált rendhagyó órák témaköre is több tudományterületet ölel fel. Mostantól nem csak a fizikát és a természettudományokat oktató tanárok, hanem minden tanár érdeklődését szeretnénk felkelteni, beleértve akár a történelmet, rajzot vagy testnevelést oktatókat is.
  • A Kutatók Éjszakája keretében szeptember utolsó péntekén várjuk a közönséget.

 

Akár otthonról is elérhetőek vagyunk az interneten keresztül kínált lehetőségekkel.

  • A virtuális séta az Atomki legfontosabb laboratóriumait mutatja be úgy, ahogyan kívülállók sosem láthatják.
  • Elérhetőek ismeretterjesztő előadásaink rövid (figyelemfelkeltő) és teljes változatban a Médiatárban és a YouTube-on.

 

Jó böngészést kívánunk a Fizika mindenkinek oldalunkon.

 

AMS a radiokarbon kormeghatározáshozHIdegfizikai kísérletekTandetron gyorsító