Örökségtudomány – Régészeti leletek, műtárgyak vizsgálata

Témavezető
E-mail cím
Kutatási terület Atommagfizika és részecskegyorsítók alkalmazásai
Kutatásban résztvevők
Eszközök
Publikációk
Kivonat

Örökségünk tárgyi emlékanyagát nem csak formája, stílusjegyei, hanem anyaga és fizikai tulajdonságainak összessége is jellemzi, amelyekből megfelelő értelmezéssel történeti jelentőségű információ is kinyerhető. A kutatómunka multidiszciplináris, az Atomkiban végzett anyagvizsgálatok hazai és nemzetközi együttműködések keretében zajlanak régész, muzeológus, művészettörténész, geológus partnerekkel.

Leírás

Az örökségtudomány (heritage science) egy viszonylag új megnevezés a kulturális és természeti örökségünkkel kapcsolatos komplex kutatásokra, melyek felölelik annak kezelését, konzerválását, interpretációját és dokumentálását. A régészet, muzeológia, művészettörténet, antropológia és paleontológia mellett egyre nagyobb szerepet játszanak ebben az érzékeny analitikai módszerek, különösen a csaknem roncsolásmentes, fizikai alapú eljárások.

A kutatómunka során az Örökségtudományi Laboratóriumban elérhető képalkotó-analitikai eszközparkot használjuk a leletek, műtárgyak anyagának, illetve struktúrájának vizsgálatára.

Ezen túl a tárgyakban lévő elemek koncentrációjának és eloszlásának meghatározására szolgáló ionnyaláb-analitikai vizsgálatokat végzünk a Tandetron gyorsítónál (korábban a Van de Graaff gyorsítónál) elérhető mérőelrendezésre alapozva.


Kiemelt publikációk: