Akadémiai Ifjúsági Díj 2024

Esemény megnevezése Akadémiai Ifjúsági Díj 2024
Díjazott Temovski-Molnár Kata
Díj Akadémiai Ifjúsági Díj
Díjazó Magyar Tudományos Akadémia
Átadás 2024.02.28
Átadás helyszíne MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciaterme, Budapest
Egyéb információ

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia vezetői a tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók eredményeinek elismerésére hozták létre. A díjat minden évben olyan kutatóknak adják, akik már eddigi pályájuk során is kiemelkedő egyéni teljesítményt nyújtottak a bölcsészet- és társadalomtudományok, az élettudományok vagy a matematikai és természettudományok területén.

2024-ben a bölcsészet- és társadalomtudományok területén hét, az élettudományok területén ugyancsak hét, a matematikai és természettudományok területén pedig tizenegy fiatal kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémia rangos elismerését.

 

Az Akadémia főtitkára Akadémiai Ifjúsági Díjat adott át Temovski-Molnár Katának, a HUN-REN ATOMKI (Atommagkutató Intézet) tudományos munkatársának Magmás folyamatok eredetének és időbeliségének nyomozása nemesgázizotópok segítségével című pályamunkájáért.

 

A vulkáni veszély előrejelzése szempontjából kulcsfontosságú a kitörés előtt a magmakamra állapotának, az itt lezajló folyamatoknak alapos ismerete, hogy minél pontosabban megértsük, mi vezet el egy adott vulkáni rendszer működésének felújulásához és a vulkánkitöréshez. A múltban lezajlott folyamatokat a különböző vulkanikus kőzetek összetételének és állapotának alapos vizsgálatából lehet rekonstruálni.

Temovski-Molnár Kata a vulkáni kőzeteket felépítő ásványok zárványaiban csapdázódott nemesgázok (pl. hélium, neon) izotóparányainak mérésével, valamint a vulkánkitörések korának meghatározásával foglalkozik. Pályamunkájában összefoglalta az utóbbi években társszerzőivel közölt eredményeit, amelyek rangos folyóiratokban jelentek meg: Scientific Reports; Chemical Geology; Contributions to Mineralogy and Petrology; Geochemistry, Geophysics, Geosystems; Lithos.


 

Kattintson a képekre a megtekintéshez.

  1. kép: Az Akadémia vezetősége és az Akadémiai Ifjúsági Díjat 2024-ben elnyert kutatók. (Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás)
  2. kép: Csoportkép részlet: középen Temovski-Molnár Kata díjazott, a HUN-REN ATOMKI (Atommagkutató Intézet) tudományos munkatársa; mögötte balról jobbra: Freund Tamás, az MTA elnöke; Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese; Kollár László Péter, az MTA főtitkára.

További díjazottak: mta.hu