Minél inkább havazik, annál inkább differenciálegyenlet

Szeminárium Minél inkább havazik, annál inkább differenciálegyenlet
Előadó

Sulik Béla

HUN-REN ATOMKI
Időpont 2024-02-08 11:00
Helyszín HUN-REN ATOMKI, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c)
Esemény leírása

Megkeressük, mi a közös a kamatos kamatban, az atombomba-robbanásban, a sakkjátékban és – legalábbis a vers szerint – Micimackó hóesésében. Választ keresünk arra, hogy miért természetes a természetes alapú logaritmus és honnan származik annak alapszáma (e), hogy miért szerepel az exponenciális függvény annyi fizikai problémában. Végül megpróbálunk eljutni egy egyszerű differenciálegyenlethez (bármi is legyen az), és némi józan ésszel megkíséreljük megoldani.

Mindehhez matematikából csak a mértani sor, a függvény és a meredekség fogalmát kell ismernünk (és talán a logaritmusét sem árt, mert akkor jó a kérdés, hogy mitől természetes a természetes, de azt az előadásban is bevezetjük).

Egyéb információ
 • Az előadásra a FRISSÍTŐ SZEMINÁRIUMOK keretében kerül sor.
  Régóta vagy kevésbé régóta futó ismeretterjesztő előadásainkat vesszük sorra azért, hogy
  • az előadó kritikusan gondolja át és frissítse fel az előadása anyagát,
  • a kollégák szakmai és módszertani megjegyzéseivel és javaslataival tovább javíthassuk az előadás minőségét, érthetőségét és élvezhetőségét – ezáltal frissen tartva a célközönség figyelmét,
  • az ismeretterjesztő előadással még nem rendelkező kollégáknak kedvet csináljunk egy érdekes téma kiválasztásához és feldolgozásához – ezáltal frissül az intézet repertoárja,
  • az intézet szerteágazó szakmai összetételű gárdájából az adott témában járatlanok is kedvet kapjanak a szemináriumok látogatásához – ezáltal frissítve ismereteiket és az emberi kapcsolatokat.
 • Az előadás előtt 10:30-tól tea.