Junior Prima Díjat nyert az ATOMKI kutatója

Esemény megnevezése Junior Prima Díjat nyert az ATOMKI kutatója
Díjazott Varga Tamás
Díj Junior Prima Díj
Díjazó Magyar Fejlesztési Bank és Prima Primissima Alapítvány
Átadás 2023.11.24
Átadás helyszíne Magyar Tudományos Akadémia épülete
Egyéb információ

A Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájának díjait a Magyar Tudományos Akadémia épületében adták át 2023. november 24-én. Az elismeréseket Erdei Annától, az MTA főtitkár-helyettesétől, Zátrok Ildikótól a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettesétől és Dr. Sipos-Tompa Leventétől, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójától vehették át a díjazottak.

A Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány 2007-ben hívta életre a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriáját. Az elismerést azok a fiatal tudósok kaphatják, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. Az egyetemektől és kutatóintézetektől érkezett jelölések alapján a díjazottak kiválasztásáról szakmai zsűri döntött.

 

Fizika tudományágban a Junior Prima Díj 2023 évi nyertese Varga Tamás, a HUN-REN Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tudományos munkatársa.

 

Varga Tamás kutatói munkájának megkezdése után hamar önálló kutatási témákat javasolt, újszerű vizsgálatokat kezdeményezett, amely terveket sikeresen meg is valósította és nemzetközileg magasan jegyzett tudományos folyóiratokban jelenttette meg azok eredményeit. Doktori (PhD) képzése során több rangos, hazai hallgatói ösztöndíjban részesült, elnyerte a Kooperatív Doktori Program támogatását. Az alapkutatásban elért eredményeit át tudta ültetni iparilag alkalmazható módszerekbe, ahol olyan mintafeldolgozási technikát dolgozott ki, amely alkalmas ipari minták (üzemanyagok, műanyagok, élelmiszerek) nagy pontosságú biokomponens-arány meghatározására.

Varga Tamás részt vett többek között a magyarországi nukleáris létesítmények körüli környezeti megfigyelésekben, a légköri üvegházhatású gázok kutatásában, valamint élelmiszerek és egyéb nyersanyagok izotópanalitikai és biokomponens-arány vizsgálataiban. Világszinten elsőként számolt be a mézek radiokarbon (szén-14) vizsgálatáról és az ott talált anomáliákról.

 


További díjazottak: