Wigner Jenő-díj

Esemény megnevezése Wigner Jenő-díj
Díjazott Lévai Géza
Díj Wigner Jenő-díj
Díjazó MTA
Átadás 2022.11.03
Átadás helyszíne MTA Székház, Budapest
Egyéb információ

"Kutatóként tudjuk: a valóság csodái messze felülmúlják képzeletünket. A következő hetekben ezt a csodát, a világ megismerésének örömét szeretnénk megosztani" – mondta Freund Tamás, az MTA elnöke a 2022-es Magyar Tudomány Ünnepe csütörtöki nyitóünnepségén.

 

A nyitóbeszédet és a köszöntőket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át.

 

A Magyar Tudományos Akadémia és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által alapított Wigner Jenő-díj kuratóriumának döntése alapján a 2022. évi Wigner Jenő-díjat Lévai Géza, az MTA doktora, az Atommagkutató Intézet igazgatóhelyettese, tudományos tanácsadója nyerte el a kvantummechanika és az atommagszerkezet szimmetriákra alapozott elméleti modelljeinek fejlesztése és alkalmazása terén elért, nemzetközileg is elismert eredményeiért és kutatómunkájáért, amellyel hozzájárult a kvantummechanika hagyományos matematikai formalizmusának kiterjesztéséhez, illetve az atommagok szerkezetében megmutatkozó különféle szabályszerűségek értelmezéséhez.

 

További díjazottak: mta.hu


 

Kattintson a képekre a megtekintéshez.

 

  1. kép: A Wigner Jenő-díj plakettje
  2. kép: Oklevél
  3. kép: Az MTA díjátadója; Freund Tamás elnök, Lévai Géza díjazott, Erdei Anna főtitkárhelyettes, Kollár László Péter főtitkár.