MTA Kiváló Kutatóhely címet nyert az Atomki

Esemény megnevezése MTA Kiváló Kutatóhely címet nyert az Atomki
Díjazott Atommagkutató Intézet
Díj MTA Kiváló Kutatóhely
Díjazó Magyar Tudományos Akadémia
Átadás 2022.05.04
Átadás helyszíne MTA Székház, Budapest
Egyéb információ

A Magyar Tudományos Akadémia a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely – röviden: MTA Kiváló Kutatóhely – minősítést adományozta 95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek, köztük az Atommagkutató Intézetnek. Az erről szóló okleveleket a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházában adták át ünnepélyes keretek között a rangos minősítést elnyert kutatóhelyek képviselőinek.

 

Az Atommagkutató Intézet az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést először 2019. októberben nyerte el, a címet azóta – a hosszabbításoknak köszönhetően - folyamatosan viselhette (MTA Kiváló Kutatóhely 2019).

 

A mostani elismerésnek köszönhetően az Atommagkutató Intézet MTA Kiváló Kutatóhely minősítése 2022. május 4-től 2027. június 30-ig érvényes.

 

Dokumentum: Oklevél magyar nyelven / Oklevél angol nyelven


Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megalapításával a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani a Magyar Tudományos Akadémia.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a minősítés birtoklása. Az Akadémia által adott minősítés minden bizonnyal hazai és nemzetközi elismertséget hoz majd az azt elnyerőknek.

 

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés adományozását előkészítő, pályázatokat értékelő elnökségi bizottság a következő szempontok alapján javasolta odaítélni a kiváló minősítést:

  1. A pályázó szervezeti egység kutatóinak kiválósága (életmű alapján);
  2. A kutatóhely elmúlt 5 évben született, önértékelés alapján legkiválóbbnak minősített tudományos műveinek kiválósága;
  3. A kutatóhely elmúlt 10 évben publikált műveinek kiválósága;
  4. A kutatóhely pályázati eredményességének kiválósága;
  5. A tudományos utánpótlás nevelésének kiválósága;
  6. A kutatóhely működésének kiválósága;
  7. A kutatóhely innovációs és fejlesztési tevékenységének kiválósága.

 

További díjazottak: mta.hu