Akadémiai Díjban részesült Gyürky György

Esemény megnevezése Akadémiai Díjban részesült Gyürky György
Díjazott Gyürky György
Díj Akadémiai Díj
Díjazó Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége
Átadás 2022.05.02
Átadás helyszíne MTA Székház, Budapest
Egyéb információ

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át az Akadémia 195. ünnepi közgyűlésén az MTA rangos elismeréseit.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként megosztott Akadémiai Díjban részesítette:

 

  • Maria Lugaro PhD-t, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársát, Lendület- és ERC-csoportvezetőt és
  • Gyürky Györgyöt, az MTA doktorát, az Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadóját

a csillagok belsejében lezajló elemszintézis modellezése és a releváns atommagfizikai mérések terén elért, nagy nemzetközi visszhangot kiváltó eredményeik, valamint a nukleáris asztrofizikában folytatott iskolateremtő munkásságuk elismeréseként.

 

Maria Lugaro és Gyürky György azokat a csillagokban lejátszódó atommagfizikai folyamatokat kutatja, melyek hozzájárulnak a csillagok, például a Nap energiatermeléséhez és a világunkat felépítő kémiai elemek keletkezéséhez. Ezeknek az asztrofizikai jelentőségű folyamatoknak a vizsgálata különleges módszereket igényel. Gyürky György a fontos szerepet játszó magreakciók kísérleti vizsgálatát végzi a debreceni Atommagkutató Intézet részecskegyorsítóival, valamint külföldi intézetekben. Maria Lugaro pedig a kísérleti eredmények értelmezésével, az asztrofizikai következtetések levonásával járul hozzá a csillagok működésének jobb megértéséhez.


Gyürky György ismeretterjesztő előadása: Csillagok – a természet erőművei és vegykonyhái

Teljes videó / Tanórán lejátszható rövid változat


 

Kattintson a képekre a megtekintéshez.

 

  1. kép: Gyürky György, az Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója
  2. kép: Akadémiai Díj - Érem
  3. kép: Akadémiai Díj - Oklevél

További díjazottak: mta.hu