Elhunyt Prof. Dr. Csikai Gyula

Esemény Elhunyt Prof. Dr. Csikai Gyula
Temetés időpontja 2021-05-14 14:00
Helyszín Budapest, Fiumei úti Nemzeti Sírkert

Csatolt dokumentumok

Cím 20210514_Gyaszjelentes_CsikaiGyula.pdf
Letöltés Letöltés
Esemény leírása

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2021. április 19-én, életének 91. évében elhunyt Dr. Csikai Gyula professzor, az MTA rendes tagja, az ATOMKI alapítóinak egyike, Debrecen díszpolgára.

 

Köszönetet mond Csikai Gyula, a neutrínó kísérlet résztvevőjeGyuszi bácsi már egyetemi hallgatóként tagja lett a Szalay Sándor professzor által vezetett, magfizikai kutatásokat folytató csoportnak. Az expanziós ködkamra megépítését kapta feladatul. A ködkamrával végzett kísérleteik során Szalay Sándor és Csikai Gyula közvetett bizonyítékot kapott a neutrínók létezésére. Az 1956-ban publikált eredményükért Nobel-díjra jelölték őket. (A neves kísérlet emlékére az Atomki főépülete 2013-ban megkapta a Fizikai Történelmi Emlékhely címet az Európai Fizikai Társulattól.) 1967-ben ment át a Kossuth Lajos Tudományegyetemre, ahol sokunk mestere lett. Előadásait mindig igyekezett színesíteni, egy kis humort belevinni, miközben szeme sarkából leste a hatást.

 

Nyugdíjasként visszatért az ATOMKI-ba, emeritusz professzorként lett a Ciklotron Laboratórium munkatársa. Mindig számíthattunk a tanácsaira, nagyszerű ötleteire, segítőkészségére, találékonyságára. Felülmúlhatatlan volt a munkabírása, a fáradhatatlansága, a fizika iránti lelkesedése. Nyugdíjasként is csaknem minden nap bejárt dolgozni mindaddig, amíg a vírushelyzet engedte.

 

Csikai Gyula halálával egy igen széles látókörű, nemzetközi hírű, nagy hatású Tudós távozott közülünk. Soha nem felejtjük el!

 


További méltatás az MTA oldalán: Elhunyt Csikai Gyula, az MTA rendes tagja

Megemlékezés a Debreceni Egyetem oldalán: Csikai Gyula megemlékezés

Egyéb információ

Búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken 14:00 órakor lesz a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.