Atommagkutató Intézet
MTA Kiváló Kutatóhely

MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj

Esemény megnevezése MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Díjazott Kertész Zsófia
Díj MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Díjazó Magyar Tudományos Akadémia
Átadás 2014.09.01
Átadás helyszíne -
Egyéb információ

A légköri aeroszol forrásai

2015 folyamán összehangolt mintavételt folytattunk Magyarország 5 nagyvárosában. A PM2.5, PM10 koncentrációja és elemi összetétele mellett meghatároztuk a városi aeroszol szennyezés forrásait, a források adott légszennyezettségi szinthez való hozzájárulását, valamint vizsgáltuk a hosszú távú transzportból származó aeroszol szerepét is. A környező országokból, regionális transzportból származó másodlagos aeroszol jelentős mértékben járult hozzá a városok aeroszol szennyezettségi szintjéhez 2015 nyarán. A téli időszakban inkább a helyi források, a háztartási fa- (és egyéb) tüzelés, valamint a közlekedés domináltak.

Diszperziós modellek segítségével tanulmányoztuk a debreceni aeroszol szennyezés eredetét az 1993-2013-as időszakra. Megmutattuk többek között, hogy szulfát aeroszol esetében mind a regionális hatás, mind a hosszútávú transzport jelentős szerepet játszott. A debreceni aeroszol szennyezés fő forrása Kelet- és Dél-Európa volt ebben az időszakban.

Vizsgáltuk a szálló por koncentrációját, összetételét, valamint lehetséges forrásait tömegközlekedési eszközökön téli és nyári időszakokban. Megállapítottuk, hogy minden tömegközlekedési eszközön a beltéri PM koncentráció többszörösen meghaladta a kültéri koncentrációt. Elemösszetétel tekintetében a járműveken általában a külső levegőre jellemző összetételt mértük (kivéve metró). Azonban tisztítószerektől, sínből, felső vezetékből, fékek kopásából, valamint a szellőzőrendszerből származó összetevőket is detektáltunk a járművek levegőjében.

Egy esettanulmány keretében vizsgáltuk az aeroszol szennyezettség szintjét, összetételét és méreteloszlását passzív ház technológiával épült házakban, valamint hagyományos építésű házban. Megmutattuk, hogy a passzív házakban az aeroszol szennyezettség szintje magasabb volt, mint a hagyományos épületben. Míg a külső levegőből származó PM2.5 frakció esetében hasonló koncentrációkat mértünk a kétféle házban, addig a beltéri por bedúsulásából származó durva frakció esetében jóval nagyobb koncentrációkat detektáltunk a passzív házakban.

 

Időtartam: 2014.09.01. - 2017.08.31.