MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj

Esemény megnevezése MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Díjazott Kertész Zsófia
Díj MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Díjazó Magyar Tudományos Akadémia
Átadás 2010.09.01
Átadás helyszíne -
Egyéb információ

A légköri aeroszol jellemzése Kelet-Magyarországon

A kutatás célja a légköri aeroszol jellemzése Debrecen városában és Kelet-Magyarország régióban. A kutatás fókuszában a városi aeroszol szennyezés forrásainak jellemzése, beltéri aeroszol és személyi terhelés vizsgálata, valamint analitikai módszerek fejlesztése állt.

Vizsgáltuk a debreceni városi aeroszol mennyiségében és összetételében bekövetkező hosszútávú változásokat 1993-tól napjainkig. Meghatároztuk az aeroszol koncentráció, az elemi összetevők és a források hosszútávú tendenciáit és szezonális változásait, valamint lehetséges forrásterületeit hátrafelé számított légpályák alapján.

Vizsgáltuk, hogy a városszerte sok helyen folyó építkezések milyen hatással vannak a városi aeroszolszennyezettség szintjére. Megmutattuk, hogy a nagyobb, kiterjedt építkezéseknek - mint pl. a 2-es villamos nyomvonalának az építése - is csak lokális hatásai vannak. Azonban az építkezés mellett élő emberek nagyon magas, esetenként sok káros anyagot (pl. Pb) tartalmazó szálló por szennyezésnek vannak kitéve hosszú időn (jelen esetben több, mint 2 éven) keresztül.

Beltéri aeroszol vizsgálatokat végeztünk egy óvodában, egy általános iskolában és egy középiskolában Debrecen forgalmas belvárosában. Tavaszi és téli mintavételi kampányok során meghatároztuk a tantermekben a beltéri aeroszol koncentrációját, elemi összetételét és forrásait. 

 

Időtartam: 2010.09.01. - 2013.08.31.