Kóbor elektronok találkozása molekulákkal

Szeminárium Kóbor elektronok találkozása molekulákkal
Előadó

Demes Sándor

MTA Atomki
Időpont 2019-03-21 11:00
Helyszín MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)
Esemény leírása

A természetben gyakran fordulnak elő olyan folyamatok, melyek során kisenergiás elektronok keletkeznek. Ilyen például a Föld felső légkörében jelenlévő molekulák ionizációja a Nap sugárzásának hatására. Mesterséges, például orvosi terápiás besugárzás esetén az elsődleges sugárnyaláb által kiváltott folyamatoknál jelentősebb hatást is létrehozhatnak a másodlagosan keletkező kisenergiás elektronok. Ezért fontos vizsgálni az elektron-molekula kölcsönhatásokat, amelyek következménye lehet az elektron szóródása, befogódása, valamint a molekula ionizációja, gerjesztése vagy szétesése.

Doktori munkám során vizsgáltam a természetben gyakran előforduló (metán, etán), valamint az ipar számára hasznos (szén-tetrafluorid, ‎kén-hexafluorid) molekulák kölcsönhatását elektronokkal. A számításokat összevetettük a kísérleti eredményekkel, hogy ellenőrizzük az elmélet helyességét.

Egyéb információ

Az előadás előtt 10:30-tól tea.

 

Az előadásra az új fiatalok bemutatkozása keretében kerül sor. A közvetlenül doktori fokozatszerzés előtt álló vagy már fokozatot szerzett fiatalok szeminárium keretében mutatják be eddigi munkásságukat, amennyiben a fokozatszerzés helyszíne nem az Atomki. Ezzel hatékonyabban bekerülhetnek az intézet vérkeringésébe.