Vulkanológia, kőzettan, geokronológia - kutatási irányvonalak, társadalmi kapcsolatok

Szeminárium Vulkanológia, kőzettan, geokronológia - kutatási irányvonalak, társadalmi kapcsolatok
Előadó

Szepesi János

MTA Atomki
Időpont 2019-02-07 11:00
Helyszín MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)
Esemény leírása

A vulkáni működés okainak megértése az általa jelentett potenciális veszélyek miatt régóta foglalkoztatja a kutatókat. A Kárpát-Pannon térségben a vulkáni működés bár változó intenzitással, de folyamatosan aktív volt az elmúlt 20 millió év során.  Kutatásaink a kőzetolvadék képződésétől kezdve a magmakamra-folyamatokon át a felszíni vulkáni folyamatok megértésével próbálják feltárni a működés mozgatórúgóit. A geokronológiai módszerek a kitörések időbeliségének meghatározásához járulnak hozzá.

Bár a határainkon belül nem találunk potenciálisan aktív vulkánt, a társadalom részéről jelentős az érdeklődés a tűzhányók világa iránt. Ezt a közelmúltban létrehozott Kemenes vulkánpark és szintén vulkáni területen működő két geoparkunk is alátámasztja. A tudományos eredmények így turisztikai attrakciók segítségével találnak utat az érdeklődő közönség felé.

Egyéb információ

Az előadás előtt 10:30-tól tea.

 

Az előadásra az új fiatalok bemutatkozása keretében kerül sor. A közvetlenül doktori fokozatszerzés előtt álló vagy már fokozatot szerzett fiatalok szeminárium keretében mutatják be eddigi munkásságukat, amennyiben a fokozatszerzés helyszíne nem az Atomki. Ezzel hatékonyabban bekerülhetnek az intézet vérkeringésébe.