Atommagkutató Intézet
MTA Kiváló Kutatóhely

Tizenkét híres tudós, akikről méltán emlékezhetünk meg 2016-ban

Szeminárium Tizenkét híres tudós, akikről méltán emlékezhetünk meg 2016-ban
Előadó

RADNAY Gyula

ELTE, Anyagfizikai Tanszék
Időpont 2016-06-02 11:00
Helyszín MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)
Esemény leírása

A híres emberekről illik is, szokás is megemlékezni születésük vagy haláluk centenáriumán.


Csupán hazai hírességekre szorítkozva: Simándy József századik születésnapját nemzetközi részvételű énekversennyel ünnepelte a zenész társadalom. A képzőművészek Somogyi György szobrászra, az irodalmárok Vészi Endre íróra emlékeznek, a színészek pedig Somogyvári Rudolf emlékét elevenítik fel. A budapesti piaristák nemrég megnyílt jubileumi kiállításukkal adóznak száz éve született híres fizikatanáruk, Kovács Mihály emlékének. A külföldiek közül említhetnénk Yehudi Menuhin hegedűművészt, Gregory Peck színészt, vagy a híres politikusok közül Francois Mitterrand vagy a tragikus sorsú Aldo Moro nevét. Mindannyiukról megemlékezik a múltját tisztelő mai kultúr-közösség.


És a tudósok? A 100 éve született tudós fizikusok és csillagászok? Rájuk ki figyel oda?


Ők éppen 23 évesek voltak, amikor kitört a második világháború. Akkoriban diplomáztak, kezdhették volna ígéretes pályafutásukat. Ehelyett esetleg katonai besorozás várt rájuk, szerencsés esetben valamelyik katonai kutatóintézet, ahol azonban nem az emberek boldogulására, hanem az ellenség megsemmisítésére alkalmas eszközök, harci gépek kifejlesztésében, legjobb esetben ezek elhárítására alkalmas technikák (radar) kidolgozásában kellett részt venniük, tudásukat, tehetségüket kamatoztatniuk. Van, aki még a hidrogénbomba kifejlesztésében is részt vett... Így vagy úgy, mindannyiuk életét befolyásolta a második világháború.


És akik 100 éve haltak meg, azok haláláért mennyiben volt felelős az első világháború? Zemplén Győző vagy Karl Schwarzschild mennyi mindent tehetett volna még a tudomány, de az egész emberiség javára, ha túlélik a háborút? Az előadáson megkerülhetetlenül előkerülnek ezek a kérdések és a rájuk adható mai válaszok is.

Egyéb információ

Az előadás előtt 10:30-kor tea. Vendégeket szívesen látunk.