Atommagkutató Intézet
MTA Kiváló Kutatóhely

Megmentheti-e a (számítógépes) világot a párhuzamosítás?

Szeminárium Megmentheti-e a (számítógépes) világot a párhuzamosítás?
Előadó

Végh János

Miskolci Egyetem / MTA Atomki
Időpont 2019-01-31 11:00
Helyszín MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)
Esemény leírása

Korunk egyik meghatározó eszköze a számítógép, mindennapi életünktől kezdve a számítógéppel vezérelt eszközökig és számítógépes szimulációkig. Számítógépes teljesítményből természetesen soha nincs elég. Mind a feladatok mérete, mind a részletek finomsága iránti igény folyamatosan nőnek. Nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontok miatt is komoly fejlesztési erőfeszítések folynak, az EU is beszáll a processzorgyártásba és a számítógépes "nagyhatalmak" már a jelenleginél négy nagyságrenddel nagyobb szuperszámítógépeket vizionálnak.

 

Az ún. egy-processzoros teljesítőképesség azonban elérte határait, ezért már jó ideje több számító egység párhuzamos működésén alapuló megoldások dominálnak. Bár sokféle elképzelés létezik arra, hogy hogyan fejlődhet tovább a számítógép, a jelenlegi elektronikus technológián és a Neumann-elven alapuló megoldásoknak nem igazán van alternatívája.

 

Meddig lehet a jelenlegi párhuzamosítási módszerekkel megoldani a feladatokat? A népi bölcsesség szerint a jegenyefák nem nőnek az égig.
És a szuper-számítógépek?

 

Videó

Egyéb információ

Az előadás előtt 10:30-tól tea.