Magyar Tudományos Akadémia
Atommagkutató Intézet

A gravitációs hullámok máris megkapták a Nobel-díjat

Média index.hu
Időpont 2017.10.03
Kapcsolódó URL
Egyéb információ

Az idei díj egy olyan felfedezésért jár, ami sokkolta a világot – kezdte a bejelentést a Nobel Bizottság, és ekkor már lehetett tudni, hogy idén papírforma született: a 2017-es fizikai Nobel-díjat a gravitációs hullámok felfedezésért adják oda a LIGO Tudományos Együttműködés meghatározó tagjainak.

A három díjazott: a német Rainer Weiss és két amerikai elméleti fizikus: Barry C. Barish és Kip S. Thorne.

Ezzel most kivételesen bejöttek a Nobel-díj esélyeit taglaló találgatások, hiszen a tavalyi év után idén is a gravitációs hullámok felfedezését emelték ki már előzetesen is, mint a legnagyobb, díjazásra is komoly sanszokkal bíró áttörést.

 

A gigaprojekt magyar résztvevői közé tartozott az ELTE és a debreceni ATOMKI együttműködéséből létrehozott Eötvös Gravity Research Group (EGRG). Ők inframikrofonokat fejlesztettek, melyekkel a nem gravitációs hullámokból származó „zajt” szűrik ki; nyolcórás műszakokban figyelték, hogy érkeznek-e be jelek; modellezték az elnyúlt pályán keringő fekete lyukak tulajdonságait, melyeknek a jelei összefüggnek a gravitációs hullámok keresésével; továbbá galaxiskatalógust készítettek, de tagjai voltak annak a Burst-munkacsoportnak is, amely először észlelte a hullámokat.


Bővebben: index.hu

Korábbi hír (fénykép a magyar, köztük az atomkis résztvevőkről): index.hu